Idealne Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe – przepis tradycyjny i przepis zaadoptowany na Thermomix

Dawno temu stałam się posiadaczem tego wielofunkcyjnego urządzenia, po jakimś czasie zatęskniłam za moimi starymi dobrymi przepisami. Powoli zaczęłam przekładać niektóre z nich na Thermomix. Ulubione, domowe ciasto marchewkowe – pyszne, miękkie, wilgotne, aromatyczne…


Chętnie czytane także:

loading…


CIASTO MARCHEWKOWE TRADYCYJNE – przepis
Składniki na blaszkę o średnicy około 20cm:

  • 2 jajka
  • 1 szkl drobno utartej marchewki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + szczypta soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • rodzynki + orzechy posiekane (około 1/2 szklani w sumie)

Nagrzać piekarnik do 180°C w tym czasie:

rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, posiekać orzechy.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek, sodę, cynamon, olej. Mieszać mikserem. Na końcu dodać marchew, wymieszać mikserem, dorzucić bakalie i wymieszać łyżką.

Wylać na blachę wysmarowaną olejem.

Piec 35-40 min, sprawdzić patyczkiem.

Opcjonalnie można polać lukrem, pospać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową.

Osobiście lubię je w wersji podstawowej bez polewy i posypywania.

Polub na FB MiksturaZdrowia.PL – domowe sposoby na zdrowie, urodę, odchudzanie i
zdrowy styl życia.

CIASTO MARCHEWKOWE adaptacja na THERMOMIX – przepis

Składniki na blaszkę o średnicy około 20cm.
Nagrzać piekarnik do 180°C w tym czasie:

  • namoczyć około 1/3 szklanki rodzynek
  • do naczynia TM: 200 g marchewki – rozdrobnić 9 s/obr.5; przełożyć do innego naczynia
  • 30 gram orzechów  rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  • do naczynia TM:
    • 2 jajka
    • 160 g oleju
    • 150 g cukru
    • 130 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej + szczypta soli
    • 1 łyżka cynamonu – wszystkie te składniki  mieszać 15s/obr. 6,
  • dołożyć posiekane orzechy, marchew, rodzynki –  wymieszać  20 s/obr. 5.

Wylać na blachę wysmarowaną olejem.
Piec 35-40 min, sprawdzić patyczkiem.
SMACZNEGO!

Komentarz:
w przepisie jest zarówno soda oczyszczona jak i proszek do pieczenia.
Można stosować albo-albo, tak aby sumarycznie były dwie łyżeczki.

Jeśli zainteresował Cię ten wpis udostępnij go, sprawdź też inne wpisy.

loading…


Comments

comments

You may also like...

error: Content is protected !!
Histats.com © 2005-