Pączki na ostatki – przepis na niebo w gębie

Tłusty czwartek minął ale jeszcze dzisiaj jest szansa na świetne ostatki.
Podaję przepis z serii MATKACÓRKA na najlepsze pączki na świecie.
Oczywiście są one niezdrowe ponieważ są smażone, mają mąkę i cukier. Ale uważam, że w zdrowym ciele zdrowy duch (i odwrotnie) i nie zaszkodzi od czasu do czasu zrobić sobie dyspensę od zasad zdrowego żywienia.

Kilka najważniejszych zasad:
1. wódkę można zastąpić spirytusem lub rumem.
2. do wycinania polecam szklankę np po nutelli – powinna być trochę większa niż tradycyjne szklanki. Można wycinać okrągłą foremką.
3. Mleko powinno mieć temperaturę około 37-40°C czyli jak letnia woda do mycia rąk (gorąca woda kranu ma około 55°C)
4. Pączków nie „ugniatamy”!!!

Chętnie czytane także:

loading…


Składniki na 30 małych pączków (ale nie liliputów!) – lub około 16 tradycyjnych:

1/3 szklanki cukru (75g)
1/2 paczki drożdży (50g)
4/5 szklanki mleka (200g)
1/3 kostki miękkiego masła (75g)
4 żółtka
szczypta soli
0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki wódki
olej do smażenia (rzepakowy/słonecznikowy)
Dżem do nadziewania
Cukier puder do lukru.

Do dużej miski lub misy od robota kuchennego wlewamy letnie mleko, drożdże, cukier, masło i żółtka.
Miksujemy przez około pół minuty (nie za długo) tak aby lekko wymieszać składniki i rozdrobnić drożdże.
Następnie dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy tak aby była to jednolita masa.
Dodajemy wódkę lub spirytus i mieszamy jeszcze chwilę.

Ciasto przełożyć do miski, nakryć czystą ściereczką i postawić na około pół godziny w ciepłym miejscu (ja stawiam tuż przy ciepłym grzejniku) tak aby podwoiło swoją objętość.

mikstrurazdrowia.pl-paczki-przepis-na-niebo-w-gebie (2)

Kiedy ciasto urośnie należy delikatnie oprószyć blat mąką i rozwałkować na grubość około jednego centymetra. Wyciąć krążki. NIE UGNIATAĆ ICH! Ze skrawków ponownie zrobić placek i wyciąć krążki.

Krążki położyć na posypanej mąką desce i zostawić w ciepłym miejscu jeszcze na około 10 minut (odrobinę jeszcze mogą urosnąć).

mikstrurazdrowia.pl-paczki-przepis-na-niebo-w-gebie (1)

Polub na FB MiksturaZdrowia.PL – domowe sposoby na zdrowie, urodę, odchudzanie i zdrowy styl życia.

W tym czasie w dużym garnku pogrzać olej. Powinno być go około 3cm tak aby pączki pływały. Można też smażyć je we frytkownicy. Zalecana temperatura oleju około 175°C.

Pączki należy wkładać do gorącego oleju i kiedy przestają „bulgotać” przewrócić na drugą stronę.
Ponownie przestaną smażyć się wtedy trzeba je wyjąć na papierowy ręcznik.
Jeżeli temperatura będzie zbyt wysoka pączki spalą się. Jeżeli za niska, będą wymagały zbyt długiego smażenia, co spowoduje, że będą bardziej „gniotowate”.

mikstrurazdrowia.pl-paczki-przepis-na-niebo-w-gebie (3)

Ciepłe pączki można nadziewać ulubionym dżemem. Świetne są z powidłami z węgierek.
Jak ostygną można posypać je cukrem pudrem lub posmarować lukrem.


Przepis na lukier:

białko z jednego jajka, kilka kropel soku z cytryny, pół szklanki cukru pudru – mieszamy mikserem na gładką masę.
Malujemy pędzelkiem lub „maczamy” w lukrze jedną stronę pączka.
Można zwiększyć ilość cukru pudru natomiast wtedy lukier jest bardziej gęsty i trudniej go rozsmarować.

Na drugi dzień wystarczy pączki włożyć na 30 sekund do mikrofali lub kilka minut do piekarnika i będą jak pierwszego dnia. (ale raczej nic nie zostanie na jutro….)
:)

W kolejnym przepisie będzie przepis na wykorzystanie białek, które pozostały.

SMACZNEGO!

Jeśli zainteresował Cię ten wpis udostępnij go, sprawdź też inne wpisy.

loading…


Comments

comments

You may also like...

error: Content is protected !!
Histats.com © 2005-